Domov    Kazalo    Kontakti Hrvatski  English

Pozdravljeni na spletnih straneh Nuklearne elektrarne Krško. S prenovljenimi stranmi želimo obiskovalcem omogočiti vpogled v delovanje in poslovanje elektrarne, poslovno kulturo, skrb za jedrsko varnost in okolje. Vsebine smo razširili in dopolnili tudi s področji, ki vam bodo zagotovila dodatne informacije in razumevanje uporabe jedrske tehnologije. Zavedamo se svoje odgovornosti za varno obratovanje elektrarne in sledimo načelu doseganja družbene sprejemljivosti našega delovanja. Etičnost in odprtost do javnosti sta zato ključnega pomena. Veseli bomo, če se nam boste z vstopom na spletno stran pridružili v NEK in v svetu jedrske tehnologije.

13.03.2015
Poročilo o delovanju NEK za februar 2015
NEK je v februarju proizvedla 491530,1 MWh bruto električne energije na izhodu generatorja oziroma je oddala v elektroenergetsko omrežje 468009,4 MWh električne energije. V tem mesecu je bila proizvodnja za 1,74 % večja od načrtovane (460000 MWh).
04.03.2015
Zagotavljanje celovitosti goriva
Za Nuklearno elektrarno Krško je več kot 15 mesecev izjemno stabilnega obratovanja v 27. gorivnem ciklusu, v katerem posebno pozornost namenjamo jedrskemu gorivu. Po izkušnjah v remontu 2013, ko smo odkrili poškodbe gorivnih palic, smo za spremljanje stanja jedrskega goriva uvedli zelo stroge ukrepe, ki med drugim zajemajo povečano pogostost vzorčenja primarnega hladila in ukrepe za zmanjšanje kontaminacije primarnega hladila. Analize merjenih podatkov so ves čas potrjevale celovitost goriva, v februarju pa so pokazale na verjetnost njegove netesnosti. Trenutne vrednosti so še vedno daleč pod dopustnimi, a kažejo na sum poškodbe sprejemljivega obsega. Ocenjujemo namreč, da je poškodovana vsaj ena gorivna palica od več kot 28.000 gorivnih palic, ki so sestavni del 121 gorivnih elementov v reaktorski sredici. Elektrarna obratuje varno in s polno močjo, saj zaznano odstopanje ne pomeni dodatnega tveganja za okolje in nima nobenih vplivov na varnost obratovanja.