O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Posavski osnovnošolci navdušili z znanjem o energetiki

Z zaključnim kvizom se je včeraj, 21. aprila 2015, končal letošnji projekt Mladi genialci. Na tekmovanju, ki ga že tretje leto zapored organiziramo GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško, so se na odru Kulturnega doma tokrat pomerili učenci posavskih osnovnih šol. Med šestnajstimi prijavljenimi ekipami so se s svojim znanjem o energiji, energetiki, podnebnih spremembah in radioaktivnosti najbolj izkazali učenci iz Osnovne šole Brežice.

Zbrane tekmovalce in njihove mentorje je uvodoma pozdravil predsednik uprave NEK Stane Rožman, jim čestital za sodelovanje v projektu, ki krepi razumevanje energije in njene vrednosti za družbo in posameznika. Mlade je spodbudil, da ohranijo vztrajnost in ustvarjalno radovednost, s katero so se izkazali tudi na včerajšnjem kvizu, ki po Rožmanovih besedah veliko pomeni za utrjevanje znanja kot pomembne vrednote. Poudaril je, da na znanju, trdem delu in prizadevanjih na dolgi rok temeljijo tudi vsi dosežki NEK v minulih štirih desetletjih.


Direktor družbe GEN energija Martin Novšak je opozoril na pomen energetske pismenosti: "Naše osnovno poslanstvo je zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov. Naša uspešnost pri uresničevanju tega poslanstva je v veliki meri odvisna od znanja in razumevanja področja, na katerem delujemo. Znanje in razumevanje namreč močno vplivata na dojemanje izzivov, povezanih z oskrbo z energijo danes in jutri." Dodal je, da je od tega odvisno, ali bomo kot družba kos izzivom našega časa in ali bomo lahko gospodarstvu zagotovili dovolj inovativnih, sposobnih in ustrezno izobraženih mladih ljudi.


V podjetjih GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško smo že tretje leto zapored razpisali tekmovanje "Mladi genialci" – kviz o energetiki. Pred dvema letoma so se na tekmovanju pomerili učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, lani dijaki elektrotehniških šol in tehniških gimnazij, letos pa so znova sodelovali učenci posavskih osnovnih šol. Tekmovanje Mladi genialci je priložnost za razvijanje talentov in spodbujanje k raziskovanju in nabiranju praktičnega znanja. Obenem lahko predstavlja dodatno motivacijo za izbiro poklicne poti na področju tehnike in naravoslovja.


K sodelovanju se je letos prijavilo 16 od skupno 26 posavskih osnovnih šol. Organizatorji smo za tekmovanje pripravili posebno e-gradivo in izpeljali dva sklopa priprav, med katerimi so vsi mentorji in učenci obiskali tudi Svet energije v Krškem in si poleg ogleda interaktivne razstave o energiji in energetiki znanje nabirali tudi na praktični delavnicah. Med drugim so skupaj z radiološko skupino iz NEK z detektorjem merili hitrosti doze in spoznavali značilnosti ionizirajočega sevanja. Posamezne šole so izvedle tudi predhodna šolska tekmovanja, s pomočjo katerih so sestavili ekipe treh najuspešnejših učencev.


Tričlanske šolske ekipe so se včeraj v živo pomerile na odru Kulturnega doma v Krškem in s svojim znanjem navdušile publiko. Po napetih uvodnih tekmovalnih krogih je v finalu zmagala ekipa OŠ Brežice, drugo mesto so zasedli učenci OŠ Raka, tretje mesto pa so si prislužili učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško.

Poročilo

Poročilo o delovanju NEK za februar 2024

Več
Novica

Predsednik uprave NEK Gorazd Pfeifer na nacionalnem radiu: »Izkoristimo celotno energetsko mešanico, da ohranimo svojo suverenost."

Več
Novica

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta upravitelj prehrambnega obrata

Več