O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Priznanje za življenjsko delo na področju managementa Stanetu Rožmanu

Upravni odbor Združenja Manager je priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2020 podelil Stanetu Rožmanu, predsedniku uprave Nuklearne elektrarne Krško. Priznanje je prejel v četrtek, 28. januarja 2021 na »Januarskem srečanju« Združenja Manager.

Združenje Manager podeljuje priznanje za življenjsko delo v managementu stanovskim kolegom, ki so se s svojimi dosežki in vplivom zapisali v zgodovino slovenskega managementa.

V obrazložitvi so med drugim zapisali:

Zgled jedrske varnosti in poslovne odličnosti v svetu

Rožmanovi začetki segajo v leto 1977, ko je kot mlad inženir elektrotehnike sodeloval pri oblikovanju ekipe za obratovanje prve in edine jedrske elektrarne v Sloveniji. Takrat so ga za napotili v ZDA na enoletno izobraževanje o upravljanju jedrskih elektrarn, kar je bila zanj dragocena izkušnja. Po vrnitvi je postal vodja izmene, nato vodja proizvodnje in pri 40-ih letih glavni direktor oz. predsednik uprave.

Ves čas vodenja družbe je bil osredotočen na uresničevanje vizije, da je NEK zgled jedrske varnosti in poslovne odličnosti na globalni ravni. Tudi v negotovih časih, kot je bilo obdobje po osamosvojitvi Slovenije, ko nihče ni vedel, kakšna bo prihodnost elektrarne. Sledila je mednarodna presoja njenega delovanja in odločitev Vlade RS, da nadaljuje z obratovanjem. Drugo turbulentno obdobje v Rožmanovi karieri je bilo po prekinitvi partnerskega odnosa s Hrvaško, ki je bil ponovno vzpostavljen z meddržavno pogodbo leta 2003. Danes sta lastnici NEK-a GEN energija in Hrvatska elektroprivreda.

Delo v 'centru intelektualnega razvoja v Posavju' je tudi stvar prestiža

Rožman je ponosen, da je NEK danes profitni center elektrogospodarstva Slovenije in Hrvaške. Hkrati je tudi center intelektualnega razvoja v Posavju, kar jim zagotavlja izjemno kakovosten kader, ki je gonilo razvoja in uspeha družbe. 630 zaposlenih odlikujeta visoka zavzetost in pripadnost, v podjetju pa velik poudarek dajejo varnosti, zdravju in izobraževanju zaposlenih, zato je delo v NEK-u tudi stvar prestiža, opisuje Rožman.

Skrb za okolje in nadgradnja varnosti glavni prioriteti

Na ta način raste tudi okolje, je prepričan. Zanj je sprejemljivost v okolju in skrb zanj ena od prioritet. Tudi zato je v domačem okolju izjemno spoštovan in aktiven, med drugim je bil tudi eden od podpornikov ustanovitve Fakultete za energetiko Krško. Verjame v prihodnost jedrske energije v Krškem, ki jo uvršča med čiste vire energije. Trenutno je eden njegovih glavnih ciljev nadaljevati z nadgradnjo varnosti.

V svoji karieri je vedno poskušal biti korak pred drugimi, vedno sta ga motivirala napredek in razvoj, predvsem v dobrobit širše skupnosti. Krasijo ga preudarnost, mirnost in modrost ter je eden tistih managerjev, osebnosti v družbi, ki so z nedotakljivostjo svojih visokih etičnih načel vzgled drugim.

Avtoriteta slovenske energetike, s spoštovanjem mednarodnega okolja

Rožman je izjemno cenjen in spoštovan v lokalnem, slovenskem in mednarodnem okolju. Leta 2011 mu je WANO (World Association of Nuclear Operators) podelil priznanje za prispevek k odličnosti pri varnem obratovanju jedrskih elektrarn. Istega leta je prejel tudi nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, leto kasneje pa je bil imenovan za častnega občana občine Krško.

Stane Rožman je avtoriteta slovenske energetike, njegovi dosežki v NEK-u in širše pa sestavljajo izjemen managerski in voditeljski opus, zaradi česar je postal 19. prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa.

Vir: Združenje Manager

Novica

Remont v NEK – polovica aktivnosti že uspešno končanih

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta tehnik za radiološki nadzor

Več
Novica

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično poznavanje energetike

Več