O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Srednješolci iz vse Slovenije pokazali veliko znanja o energetiki

Danes se je v Krškem s kvizom zaključil projekt Mladi genialci. Na zaključnem tekmovanju se je pomerilo osemnajst ekip s po tremi dijaki. Največ znanja o energetiki so pokazali dijaki programa elektrotehnik s Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto. Na drugo mesto so se uvrstili dijaki Gimnazije Krško iz Šolskega centra Krško - Sevnica, na tretje pa dijaki Srednje elektro - računalniške šole Maribor, program Tehniška gimnazija

Zbrane tekmovalce je pozdravil generalni direktor podjetja GEN energija, Martin Novšak, ki je dijake pohvalil za sodelovanje in poudaril: "Naše osnovno poslanstvo je zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov. Naša uspešnost pri uresničevanju tega poslanstva je v veliki meri odvisna od znanja in razumevanja področja, na katerem delujemo." In dodal, da si družba GEN energija že vrsto let prizadeva za dvig energetske pismenosti, pri tem pa pomembno vlogo igrajo tudi projekti kot so Mladi genialci.

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman je poudaril, da je "znanje vrednota, na kateri temeljijo tudi vsi pretekli dosežki NEK, v katere je vgrajena tudi zavzetost sodelavcev in vrednote, kot so varnostna kultura, razvoj zaposlenih in odličnost v medsebojnih odnosih." Kakšna bo naša (energetska) prihodnost, pa je po besedah predsednika uprave NEK odvisno od znanja, poznavanja izzivov energetike, čim širše osveščenosti vseh o pomembnosti energetike in od pravih odločitev.


V podjetjih GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško so sicer v okviru projekta že četrto leto zapored razpisali tekmovanje Mladi genialci – kviz o energetiki. Dvakrat so se na tekmovanju pomerili učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, letos pa so se v znanju ponovno pomerili dijaki slovenskih elektrotehniških šol in tehniških gimnazij.

Sodelovalo je 128 dijakov iz 18 od skupno 24 tehničnih srednješolskih programov iz celotne Slovenije (dijaki in mentorji iz Maribora, Novega mesta, Raven na Koroškem, Pirana, Ljubljane, Ptuja, Celja, Trbovelj, Krškega, Velenja in Kranja). Organizatorji so za tekmovanje pripravili posebno e-gradivo in izpeljali sklop priprav, med katerimi so mentorji in dijaki obiskali tudi Svet energije v Krškem in si poleg ogleda interaktivne razstave o energiji in energetiki znanje nabirali tudi na praktičnih delavnicah. Med drugim so v mobilnem laboratoriju radiološke zaščite NEK spoznavali značilnosti ionizirajočega sevanja. V decembru lani je potekalo še šolsko tekmovanje, s pomočjo katerega so se oblikovale ekipe treh najuspešnejših dijakov, ki so se na današnjem kvizu potegovali za najvišja mesta.

Za sprostitev na zaključnem tekmovanju so z igranjem na prav posebne iz cevi izdelane inštrumente,  poskrbeli Ritem vodovodarji iz OŠ Leskovec pri Krškem, z energičnim plesom pa so zbrane tekmovalce in njihove navijače še dodatno spodbudili svetovni prvaki v stepu iz Plesne šole Lukec.

Novica

Remont v NEK – polovica aktivnosti že uspešno končanih

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta tehnik za radiološki nadzor

Več
Novica

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično poznavanje energetike

Več