O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Gorivni elementi ponovno v reaktorski sredici

Strokovne ekipe v NEK vestno in vztrajno napredujejo pri remontnih delih. Med vikendom je steklo ponovno polnjenje reaktorske sredice. V reaktorsko posodo je bilo vstavljenih 121 gorivnih elementov, ki bodo zagotavljali energijo za naslednje leto in pol. V teh dneh potekajo aktivnosti za zapiranje reaktorja.

Konfiguracija sredice je pripravljena na podlagi energijskih zahtev naslednjega gorivnega ciklusa z upoštevanjem vseh varnostnih analiz ter razpoložljivostjo izrabljenega goriva. Tako je sredica 34. gorivnega ciklusa sestavljena iz 121 gorivnih elementov, med katerimi je 53 novih. Sočasno s prenosom goriva je potekal tudi prenos 33 regulacijskih svežnjev. V NEK se lahko pohvalimo, da smo ena redkih elektrarn, v kateri iznos in vnos goriva izvedejo naši operaterji.

Do konca remonta bomo preverili in nastavili več kot tisoč merilno-regulacijskih in zaščitnih komponent

Sodelavci instrumentacijskega vzdrževanja, skupaj s svojimi podizvajalci, tudi v tem remontu opravljajo preventivne preveritve in kalibracije najbolj vitalne merilno-regulacijske in zaščitne opreme. Po 734 planiranih delovnih nalogih bodo tako do konca remonta preverili in nastavili več kot tisoč merilno-regulacijskih in zaščitnih komponent.

Omenjena oprema obsega elektronske kartice v glavni komandni sobi, različna merilna zaznavala na elektrarniških sistemih in elektromehanske, pnevmatske ter hidravlične krmilnike.

Dela potekajo s posebno pazljivostjo in natančnostjo, saj mora biti vsa oprema po končanem remontu pripravljena na neprekinjeno in zanesljivo delovanje za naslednji 18-mesečni ciklus.

Uspešno so končana tudi vsa vzdrževalna dela in inšpekcijski pregledi savske in kondenzatne strani kondenzatorja. Ocene po pregledu so potrdile ustrezno stanje kondenzatorja za dolgoročno obratovanje.

Kondenzator, ki ga sestavljajo štiri komore s po 8400 cevmi — skupno torej kar 33600 cevi, je že zaprt in pripravljen na obratovanje. 

NEK s posodobitvami nenehno povečuje jedrsko varnost, razpoložljivost in zmogljivost elektrarne

Končujejo se tudi letošnje modifikacije, s katerimi zagotavljamo jedrsko varnost in dolgoročno obratovanje.

Tokrat smo osredotočeni na naslednje projektne spremembe:

  • zamenjava toplotnega izmenjalnika toplote sistema za hlajenje komponent,
  • zamenjava prvih dveh vrst statorskih lopatic visokotlačne turbine s pripadajočim novim dušilnim obročem,
  • vgradnja zaščite pred izpadom ene faze in zamenjava sekundarne opreme v 110-kV in 400-kV poljih,
  • posodobitev regulacije nivoja rezervoarja kondenzatne povratne vode, posodobitev obtočnega ventila na liniji napajalne vode za uparjalnika,
  • posodobitev grobih rešetk na vsisu varnostne oskrbovalne vode za hlajenje sistemov,
  • posodobitev napajalnega sistema kontrolnih palic,
  • zamenjava ultrazvočnega sistema merjenja nivoja reaktorskega hladila,
  • vgradnja vmesne stene in vodil v vsisnem bazenu sistema hladilnih stolpov,
  • vgradnja nadzornega sistema za spremljanje parametrov na dveh transformatorjih za napajanje lastne rabe,
  • zamenjava sklopa ventila za uravnavanje pretoka čez kationski in ionski izmenjalnik za čiščenje primarnega sistema ter
  • zagotovitev varnih dostopov in varnega dela na višini na različnih mestih v reaktorski zgradbi.

Med remontom so aktivne tudi naše gasilske enote, ki preverjajo sisteme in opremo požarne zaščite ter pomagajo pri delih v globinah, na višini ter v ozkih in zaprtih prostorih.

Neodvisni nadzor remontnih del

Remontna dela stalno spremljajo tudi pooblaščene organizacije v okviru nadzora Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV). Pri neodvisnem nadzoru del poleg inšpektorjev URSJV sodelujejo: Elektroinštitut Milan Vidmar, Fakulteta za strojništvo, Inštitut Jožef Stefan, Inštitut za varilstvo, Inštitut za metalne konstrukcije iz Slovenije ter Ekonerg, Fakultet za elektrotehniku i računarstvo in Inštitut za elektroprivredu iz Hrvaške.

Novica

Redni remont končan – elektrarna znova zagotavlja električno energijo

Več
Obvestilo

Obvestilo o hrupu ob sproščanju pare med pripravami na zagon elektrarne

Več
Novica

Remont v NEK – polovica aktivnosti že uspešno končanih

Več