O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Sporočilo za javnost

V Nuklearni elektrarni Krško, ki velja za objekt pomembne državne infrastrukture, se zavedamo svoje odgovornosti, da v vseh okoliščinah zagotavljamo varnost obratovanja in proizvodnjo električne energije. Temu primerno v elektrarni konzervativno in sproti načrtujemo ukrepe glede na okoliščine, povezane s pojavom novega koronavirusa.

Z razglasitvijo epidemije na državni ravni prehajamo na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za zagotavljanje varnega in stabilnega obratovanja elektrarne. To pomeni izmenski nadzor obratovanja, nujna testiranja varnostne opreme, nujna vzdrževalna dela, analitična kemija  hladilnih medijev, radiološki nadzor znotraj elektrarne in v okolju ter fizično varovanje elektrarne.

Začasno se zapirajo vsa gradbišča oziroma delovišča na projektih, uvaja se delo in pripravljenost na domu za vse podporne funkcije organizacije NEK, dovoljeni so samo vstopi v elektrarno in tiste storitve, ki so nujne za nemoteno odvijanje osnovnih funkcij zagotavljanja varnosti in obratovanja.

Izjemna pozornost in ukrepi so namenjeni samozaščitnemu obnašanju izmenskega osebja in zagotavljanju pogojev za zmanjšanje tveganja okužbe. Vztrajamo, da se upoštevajo navodila za zmanjšanje verjetnosti prenosa virusa, samoizolacije, medsebojne ločenosti in stalnosti izmenskih posadk, dezinfekcije skupnih vozlišč in nadzora temperature ob vstopu v elektrarno.

Pred desetimi dnevi so bili sprejeti ukrepi, kot so prepoved obiskov zainteresiranih skupin javnosti v NEK, prepoved službenih potovanj, dvotedenska karantena za vse povratnike iz počitnic v Italiji, prehod na sestanke preko digitalnih povezav. Podali smo jasna navodila samozaščitnega obnašanja zaposlenih izven delovnega časa, torej doma.

S sprejetimi ukrepi smo zagotovili najvišjo možno stopnjo samoizolacije in zmanjšali tveganja za okužbe z virusom na najnižjo možno raven. Istočasno nadaljujemo z varnim in stabilnim obratovanjem tudi v teh novih okoliščinah.

Poročilo

Poročilo o delovanju NEK za marec 2024

Več
Novica

Prvi teden remonta v NEK – sredica reaktorja uspešno izpraznjena

Več
Novica

V NEK pripravljeni na prvi redni remont v podaljšani obratovalni dobi

Več