O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

13. seja Meddržavne komisije: Pripravljeni reviziji programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov

V ponedeljek, 30. septembra je bilo na Bledu 13. zasedanje Meddržavne komisije za spremljanje izvajanja pogodbe med vladama Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Nuklearno elektrarno Krško (NEK).

Meddržavna komisija se je seznanila z delovanjem elektrarne od zadnjega zasedanja komisije, ki je bilo januarja letos, in s predlogoma tretje revizije programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov, ki sta ključna dokumenta za izvajanje meddržavne pogodbe.

"Ugotovili smo, da je NEK dosegla izjemno uspešne obratovalne, varnostne in ekonomske rezultate," je po seji povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. "Glede revizij programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov izražam zadovoljstvo, da smo po daljšem času uspeli pripraviti predloga obeh programov in ju lahko posredujemo v sprejem pristojnim telesom. Po odobritvi v saboru in na Vladi RS pričakujem, da jih bo meddržavna komisija lahko potrdila na naslednjem zasedanju, ki bo predvidoma v začetku prihodnjega leta."

Hrvaški minister za zaščito okolja in energijo Tomislav Ćorić je po seji izjavil: "Seznanili smo se s tretjo revizijo program in gradivo poslali v nadaljnji postopek, ki v skladu z zakonodajo v Republiki Hrvaški določa, da je pred dokončnim sprejemom na Meddržavni komisiji potrebno še soglasje Sabora RH. »

Meddržavna komisija se je seznanila tudi s potekom pogovorov v okviru Koordinacijskega odbora, ustanovljenega za iskanje rešitev za skupno ravnanje z nizko- in srednje radioaktivnimi odpadki in ugotovila, da koordinacijski odbor skupne rešitve ni našel. »Slovenija gre tako sedaj z Vrbino svojo pot. Smo pa še vedno odprti za pogovore s Hrvaško, seveda skladno z meddržavno pogodbo,« je po zasedanju povedala ministrica Alenka Bratušek. 

Obvestilo

Poročilo o nadzoru radioaktivnosti podalo rezultate za leto 2023: Prispevek vseh sevalnih učinkov NEK na prebivalce v okolici stotisočkrat manjši od naravnega ozadja

Več
Novica

Vlada RS se je tokrat na 106. redni seji sestala v NEK

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta analitični knjigovodja II

Več