O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Končan remont v Nuklearni elektrarni Krško

V Nuklearni elektrarni Krško se je z vključitvijo elektrarne v elektroenergetsko omrežje v noči s sobote na nedeljo zaključil redni remont, ki se je začel 4. septembra.

Namen remonta je bila menjava jedrskega goriva, preventivni pregledi opreme in zamenjava delov, preverjanje integritete materialov, nadzorna testiranja ter korektivni ukrepi glede na najdeno stanje. Izveden je bil celotni načrtovani obseg del, na nekaterih področjih pa je bil obseg celo razširjen. V reaktorsko sredico je bilo vloženih 56 svežih gorivnih elementov, kar bo omogočilo daljši obratovalni ciklus, ki bo trajal 18 mesecev.

Izvedene so bile vse načrtovane tehnološke posodobitve, ki bodo povečale varnost in stabilnost obratovanja elektrarne. Pomembnejše posodobitve so bile izvedene na področjih instrumentacije in regulacije sistemov, tehnološke priprave vode, 400 kV stikališča, virov istosmernega napajanja ter strojne opreme.

Remontna dela je ob organizaciji NEK podpiralo okrog 500 domačih in tujih specializiranih delavcev. Rezultati remonta so dobra osnova za stabilno obratovanje elektrarne v 21. gorivnem ciklusu.

Poročilo

Poročilo o delovanju NEK za april 2022

Več
Novica

Leto dni neprekinjenega obratovanja NEK in zanesljive oskrbe z električno energijo

Več
Poročilo

Poročilo o nadzoru radioaktivnosti: tudi v letu 2021 vplivi NEK daleč pod upravno določenimi omejitvami

Več