O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Med nagrajenimi inovacijami regije Posavje tudi NEK

V Nuklearni elektrarni Krško smo se na tokratnem jubilejnem, 20. izboru za najboljše Posavske inovacije razveselili kar štirih priznanj. Komisija za ocenjevanje inovacij posavske gospodarske zbornice Krško, je s srebrnim priznanjem nagradila "Panoramsko kamero z 2d meritvijo prostorov, "Sistem za celovito upravljanje zahtev in pravic," in kampanjo "Delam varno ali ne delam.«  Z bronastim priznanjem pa smo dobili potrditev za "Proces preprečevanja vnosov tujkov v sisteme (PVT).« Veseli smo, da je strokovna komisija prepoznala napredno razmišljanje in rešitve, ki so plod znanja strokovnjakov, ki delajo v elektrarni. 

Srebrno priznanje sta prejela Stanko Manojlović in Denis Murčehajić, ki sta razvila panoramsko kamero z 2d meritvijo prostorov. Naprava omogoča hitro, varno in učinkovito panoramsko slikanje prostorov NEK, ki so lahko zaradi obratovalnih pogojev nedostopni (visoke temperature, radiacija, hrup). Naprava sočasno zajame 2D-tlorisno lasersko meritev, ki se uporabi za natančno pozicioniranje posnetka in verifikacijo dimenzij prostora. Obdelani podatki omogočajo prostorsko premikanje med panoramami, ki se uporabljajo pri pripravi del, usposabljanju, spremljanja staranja komponent, itd.

S srebrnim priznanjem je komisija nagradila tudi sistem za celovito upravljanje zahtev in pravic. Razvili so ga Franc Škaler, Klemen Turšič in Gorazd Divjak. Inovacijska ekipa oddelka poslovne informatike je v sklopu prenove  procesa upravljanja in oddaje zahtevkov za informatiko razvila podporno aplikacijo za digitalno upravljanje z zahtevki. Ta sistem omogoča oddajo digitalnega zahtevka za informatiko in tako v celoti nadomešča papirni zahtevek.

Srebrno priznanje je za kampanjo "Delam varno ali ne delam« prejel še Rudi Janežič. V NEK smo si zadali cilj še dodatno izboljšati stanje na področju varnosti in zdravja pri delu. Sprejeli smo številne akcije za spodbujanje in upoštevanje načela »Delamo varno ali ne delamo,« okrepili zavest na tem področju, zaostrili odgovornost vodij, zagotovili izvedbo praktičnih usposabljanj in uvedli dodatne kazalce merjenja učinkovitosti VZD ter dosegli odlične rezultate.

Za proces preprečevanja vnosov tujkov v sisteme (PVT) pa sta si bronasto priznanje zaslužila Dejan Lackovič in Marko Živič. Jedrska industrija se, kot tudi ostale (prehrambna, medicina…), srečuje s stalnim izzivom, kako ohranjati svoje procese brez tujkov. V NEK je to zagotavljanje čistost sistemov, komponent pred zapiranjem in puščanjem v pogon. Tujki v obratujočih sistemih lahko povzročijo veliko gmotno škodo ali celo poškodbe ljudi. V izogib takim dogodkom smo v NEK razvili in nadgradili proces, s katerim skrbimo, da se ob odprtih sistemih izvajajo dodatni preventivni ukrepi.

Obvestilo

Obvestilo o hrupu ob sproščanju pare med pripravami na zagon elektrarne

Več
Novica

Gorivni elementi ponovno v reaktorski sredici

Več
Novica

Remont v NEK – polovica aktivnosti že uspešno končanih

Več