O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

NEK ponovno vključena v elektroenergetski sistem

Petek, 17. februar 2017 Nuklearna elektrarna Krško je bila danes popoldne, malo po 14. uri, po kratkotrajni zaustavitvi ponovno vključena v elektroenergetski sistem in v skladu s postopki zvišuje obremenitev. Kot smo poročali, se je elektrarna včeraj zaustavila zaradi odstopanja v delovanju regulacijskega ventila glavne napajalne vode na klasičnem delu elektrarne oziroma kot je pokazala diagnostika, zaradi okvare tokovno tlačnega pretvornika, ki so ga ekipe NEK zamenjale.

Regulacijska ventila glavne napajalne vode sta dva. Njuno delovanje je namenjeno regulaciji oziroma kontroli pretoka napajalne vode in vzdrževanju ustreznega nivoja vode v uparjalniku. Gre za kompleksne komponente iz več sestavnih delov in podsklopov. Na enem izmed podsklopov se je okvaril pretvornik, ki pretvarja tokovni signal v tlačni signal, saj se ventil upravlja z instrumentacijskim zrakom. Nepričakovano okvaro smo odpravili z namestitvijo novega pretvornika, preventivno smo ga zamenjali tudi na drugem regulacijskem ventilu. 
Po obsežnih testiranjih je sledil ponovni zagon elektrarne in vključitev v elektroenergetski sistem. Naj ponovno poudarimo, da kratkotrajna zaustavitev elektrarne ni imela nikakršnih vplivov na okolje. 

Obvestilo

Poročilo o nadzoru radioaktivnosti podalo rezultate za leto 2023: Prispevek vseh sevalnih učinkov NEK na prebivalce v okolici stotisočkrat manjši od naravnega ozadja

Več
Novica

Vlada RS se je tokrat na 106. redni seji sestala v NEK

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta analitični knjigovodja II

Več