O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Nova zmogljivost Nuklearne elektrarne Krško

V Nuklearni elektrarni Krško je po stabilizaciji obratovanja s polno zmogljivostjo in izvedenih zaključnih testih določena nova nazivna moč elektrarne. Ta sedaj znaša 727 MW na električnem generatorju.

Povečana nazivna moč elektrarne je v prvi vrsti dosežena z zamenjavo obeh nizkotlačnih turbin med letošnjim remontom. Nove turbine, ki jih je dobavil japonski Mitsubishi, imajo boljši izkoristek in predstavljajo najsodobnejšo tehnološko rešitev na tem področju. Oba turbinska rotorja sta kovana iz enega odlitka, lopatice so tridimenzionalno oblikovane in z novimi rešitvami je dosežena visoka zanesljivost.

Projekt zamenjave turbinskih rotorjev je potekal tri leta, sama zamenjava pa je bila izvedena v 28 dneh. Obratovanje turbine potrjuje njene izjemno dobre lastnosti, tako glede boljšega izkoristka kot tudi ostalih obratovalnih parametrov.

Z izvedeno posodobitvijo je dosežena za ~20 megavatov višja nazivna moč, letna proizvodnja bo v povprečju večja za ~150 milijonov kilovatnih ur električne energije. Investicija bo povrnjena v sedmih letih obratovanja z naslova povečane zmogljivosti in zmanjšanih stroškov vzdrževanja.

Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta referent finančnega poslovanja II

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta inženir gradbenega vzdrževanja

Več
Poročilo

Poročilo o delovanju NEK za maj 2024

Več