O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Prvi teden remonta v NEK

Potem, ko je obratovalno osebje Nuklearne elektrarne Krško po postopnem zmanjševanju moči v noči na soboto zaustavilo elektrarno, so se na številnih deloviščih začele prve remontne aktivnosti od preventivnega vzdrževanja, preverjanja in obnove opreme do pregleda stanja struktur ter tehnoloških posodobitev. Vzpostavljeni so tudi pogoji za menjavo goriva po letu in pol brezhibnega obratovanja. Vsa remontna dela vodimo in nadziramo zaposleni v NEK v sodelovanju z zunanjimi izvajalci iz Slovenije in Hrvaške ter izvajalci specifičnih del v jedrski industriji iz mednarodnega okolja. Dnevno – v  24-tih urah – vstopa v NEK več kot 2100 oseb, v dnevnih konicah pa dela več kot 1500 oseb.

Menjava goriva

Ta teden so ekipe v reaktorski zgradbi vzpostavile pogoje za iznos goriva iz reaktorja. Pred menjavo goriva, ko je elektrarna v tako imenovani hladni zaustavitvi, se sočasno dviga pokrov reaktorske posode in z vodo polni reaktorski bazen.

Transportni mehanizem omogoča podvodni prenos gorivnih elementov med reaktorsko zgradbo in bazenom za izrabljeno gorivo. Te dni bomo vseh 121 gorivnih elementov, ki so bili od zadnjega remonta leta 2021 vir toplote za proizvodnjo električne energije, prestavili v bazen v zgradbi za rokovanje z gorivom, kjer bodo pregledani. 

Sledila bo polnitev sredice za naslednji gorivni ciklus, kjer bo 56 gorivnih elementov zamenjanih s svežimi.

V jedrskih elektrarnah gorivo menjujemo le med remontom, med načrtovano zaustavitvijo elektrarne. Med obratovanjem je reaktorska posoda, ki je del primarnega sistema, zaprta. Primarni sistem poleg reaktorske posode tvorijo še primarni črpalki, tlačnik, ki uravnava tlak, povezovalni cevovodi in uparjalnika za tvorbo pare v sekundarnem sistemu. Vse te komponente so zaradi popolne izolacije od okolja umeščene v valjastem kovinskem zadrževalnemu hramu, ki je znotraj železobetonske reaktorske zgradbe.

Po odstranitvi stare turbine se začenja vgradnja nove opreme

Potekajo tudi tehnološke posodobitve – med njimi zamenjava visokotlačne turbine, ki je del sekundarnega sistema elektrarne in je še zadnja izvorna komponenta na gredi turbina – generator – vzbujalnik. Ena vidnejših aktivnosti v sklopu te menjave je bil dvig in iznos 60 ton težkega rotorja. V 40 letih je opravil 28 milijard obratov in s tem prispeval k proizvodnji več kot 200 milijonov megavatnih ur električne energije.

Zahteven je bil tudi dvig 120-tonskega ohišja visokotlačne turbine. Projekt zamenjave visokotlačne turbine prehaja v fazo vgradnje nove opreme.

V sklopu zamenjave visokotlačne turbine je potrebno odstraniti tudi povezovalne cevovode, kar je prikazano v videu. 

Novica

Remont v NEK – polovica aktivnosti že uspešno končanih

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta tehnik za radiološki nadzor

Več
Novica

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično poznavanje energetike

Več