O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Slovenski srednješolci v Krškem prikazali zavidljivo znanje o energetiki

Včeraj je bil v Krškem zaključni kviz tekmovanja Mladi genialci. Na velikem odru Kulturnega doma Krško so se v znanju iz energetike pomerili dijaki štiriindvajsetih programov elektrotehnik, strojni tehnik in tehniška gimnazija iz vse Slovenije. Vse ekipe so v treh krogih tekmovanja pokazale zavidljivo znanje. Najboljši so bili dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Krško, program elektrotehnik iz Šolskega centra Krško-Sevnica Tino Bajc, Andrej Kvartuh in Andraž Brečko pod mentorstvom Roberta Rožmana. Drugo mesto so zasedli dijaki Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana Matej Hrovat, Tadej Mavsar in Aleksej Uroš Kramar, pod mentorstvom Janeza Trčka, tretje mesto pa dijaki Tehniškega šolskega centra Maribor, Srednje strojne šole Simon Lončarič, Matic Zadravec in Jernej Kojzek pod mentorstvom Irene Weissensteiner.

Zbrane tekmovalce je pozdravil generalni direktor družbe GEN energija, Martin Novšak, ki je dijake pohvalil za sodelovanje in spodbudil: »Skupna naloga vseh podjetij v Skupini GEN je zanesljiva, varna in konkurenčna oskrba uporabnikov električne energije: gospodinjstev, gospodarstva ter javnih ustanov in organizacij. Slovenija je danes prepoznana kot država z urejeno oskrbo z električno energijo. Da bi tako tudi ostalo in da bomo v Sloveniji znali sprejemati in uresničevati prave odločitve, sta ključnega pomena znanje in razumevanje našega delovanja ter energetskih izzivov prihodnosti. Kos jim bomo le z inovativnimi, iznajdljivimi, motiviranimi in seveda ustrezno izobraženimi mladimi ljudmi.«

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman se je dijakom in mentorjem zahvalil za sodelovanje v projektu, ki krepi razumevanje energije in njene vrednosti za družbo in posameznika. Mladim je čestital za pripravljenost za sodelovanje na tem zdaj že tradicionalnem tekmovanju, s čimer so sočasno prikazali tudi vrednote, ki so pomembne za življenjsko pot: odločnost, želja po sodelovanju in delo v timu. “To so vrednote, ki zagotavljajo uspeh,” je zbranim dejal predsednik uprave NEK in dodal: “Veseli bomo, če vas pot življenja zanese na področje energetike.”

Skupina GEN z družbama GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško je že osmo leto zapored organizirala tekmovanje o energetiki »Mladi genialci«. Doslej so se v znanju štirikrat pomerili učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, letos pa so četrtič tekmovali tudi dijaki slovenskih elektrotehniških in strojnih šol ter tehniških gimnazij.

K sodelovanju se je prijavilo več kot 200 dijakov iz 24 od skupno 48 tehniških srednješolskih programov iz celotne Slovenije (dijaki in mentorji iz Celja, Kranja, Krškega, Ljubljane, Maribora, Murske Sobote, Novega mesta, Ptuja, Idrije, Raven na Koroškem, Škofje Loke, Trbovelj in Velenja).

Gradivo za tekmovanje Mladi genialci je pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo po en predstavnik iz GEN energije, Nuklearne elektrarne Krško, Izobraževalnega centra o jedrski energiji Milana Čopiča (ICJT) in Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru. Tudi letos so organizatorji izpeljali sklop priprav, med katerimi so mentorji in dijaki obiskali Svet energije v Krškem in si poleg ogleda interaktivne razstave o energiji in energetiki znanje nabirali tudi na praktičnih delavnicah. Po pripravah so na posameznih šolah potekala šolska tekmovanja, na katerih so oblikovali ekipe treh najuspešnejših dijakov, ki so se na včerajšnjem kvizu potegovali za najvišja mesta. Mlade energetike je na zaključnem kvizu spodbudila obetavna slovenka glasbenica Gaja Prestor.

Novica

Remont v NEK – polovica aktivnosti že uspešno končanih

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta tehnik za radiološki nadzor

Več
Novica

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično poznavanje energetike

Več