O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Srednješolci iz vse Slovenije v Krškem prikazali zavidljivo znanje o energetiki

Včeraj je bilo v Krškem zaključno tekmovanje projekta Mladi genialci. V znanju iz energetike so se pomerili dijaki iz petindvajsetih programov srednjih šol iz vse Slovenije. Največ znanja so pokazali gimnazijci Srednje elektro šole in tehniške gimnazije iz Šolskega centra Novo mesto. Šolske ekipe (s po tremi dijaki) so se v živo pomerile na odru Kulturnega doma v Krškem in s svojim znanjem navdušile številne navijače. Po napetih uvodnih tekmovalnih krogih je v finalu zmago slavila ekipa gimnazijcev Srednje elektro šole in tehniške gimnazije iz Šolskega centra Novo mesto, ki so jo zastopali dijaki Gregor Kikelj, Jakob Gimpelj in Domen Težak pod mentorstvom Draga Crnića. Drugo mesto so zasedli dijaki Gimnazije Krško iz Šolskega centra Krško – Sevnica Gašper Letnar, Matej Požun in Žiga Kralj, ki so znanje pridobivali pod mentorstvom Jožeta Požuna, tretje mesto pa dijaki programa elektrotehnik Srednje tehniške šole iz Šolskega centra Kranj Mark Urbančič, Kristjan Cuznar, Blaž Peklaj pod me

Zbrane tekmovalce je pozdravil svetovalec generalnega direktorja podjetja GEN energija, Jože Špiler, ki je dijakom čestital za uspešno sodelovanje in se zahvalil vsem mentorjem, ki mladim omogočajo razvijanje njihovih talentov, jih spodbujajo k raziskovanju in nabiranju praktičnega znanja ter jih motivirajo za poklicno pot tudi na področju tehnike in naravoslovja.

V podjetjih GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško so že šesto leto zapored razpisali tekmovanje Mladi genialci – kviz o energetiki. Doslej so se v znanju trikrat pomerili učenci osmih in devetih razredov posavskih osnovnih šol, letos pa so tretjič tekmovali tudi dijaki slovenskih elektrotehniških šol in tehniških gimnazij ter prvič tudi dijaki strojnih šol.

K sodelovanju se je prijavilo skoraj 200 dijakov iz 25 od skupno 48 tehniških srednješolskih programov iz celotne Slovenije (dijaki in mentorji iz Celja, Kranja, Krškega, Lendave, Ljubljane, Maribora, Murske Sobote, Novega mesta, Ptuja, Raven na Koroškem, Škofje Loke, Trbovelj in Velenja).

Gradivo za tekmovanje Mladi genialci je pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo po en predstavnik iz GEN energije, Nuklearne elektrarne Krško, razvojnega centra energetike Zel-en, Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, ter Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča. Tudi letos so organizatorji izpeljali sklop priprav, med katerimi so mentorji in dijaki obiskali Svet energije v Krškem in si poleg ogleda interaktivne razstave o energiji in energetiki znanje nabirali tudi na praktičnih delavnicah. Decembra lani so potekala še šolska tekmovanja, na katerih so oblikovali ekipe treh najuspešnejših dijakov, ki so se na današnjem kvizu potegovali za najvišja mesta. Mlade je na zaključnem kvizu spodbudil raper Nipke s plesalkama plesnega studia Artifex.

Kviz dijake spodbuja k poglobljenem proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije, osnovnih pojmih v energetiki, podnebnih spremembah in jedrski energiji kot trajnostnem viru.

Novica

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta upravitelj prehrambnega obrata

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta referent splošnih zadev

Več
Poročilo

Poročilo o delovanju NEK za januar 2024

Več