O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Umrl je Janez Dular, nekdanji direktor NEK

Sporočamo, da je umrl Janez Dular, direktor Nuklearne elektrarne Krško od leta 1974 do leta 1988. Poklicno kariero, ki jo je posvetil jedrski energiji, je nadaljeval na Mednarodni agenciji za atomsko energijo. Janez Dular je leta 1961 diplomiral iz tehnične fizike. Kmalu po prvih izkušnjah doma in v tujini se je zaposlil v Elektrogospodarstvu Slovenije, kjer se je začela povezava z nuklearko: od idej o izgradnji, sodelovanja pri študijah, do umeščanja v prostor, izbire dobavitelja, izgradnje, poskusnega in komercialnega obratovanja elektrarne. Bil je njen direktor od ustanovitve podjetja do sredine leta 1988.

Svojo poklicno pot je nadaljeval na Mednarodni agenciji za atomsko energijo na Dunaju v oddelku za spremljanje jedrske varnosti v elektrarnah in drugih jedrskih objektih. V dobrem desetletju službovanja pri Agenciji je sodeloval v številnih misijah in kar 60 misijah za oceno jedrske varnosti OSART.

Norveški komite za Nobelovo nagrado je leta 2005 Nobelovo nagrado za mir v enakih deležih podelil Mednarodni agenciji za atomsko energijo in njenemu takratnemu generalnemu direktorju Mohamedu El Baradeju. Nagrado sta prejela za prizadevanje za preprečitev uporabe jedrske energije v vojaške namene in zagotovitev, da se jedrska energija uporablja v miroljubne namene na najvarnejši način. Torej je Janez Dular dolgoletni strokovnjak Agencije na področju jedrske varnosti soudeleženec pri nagradi.

Uglednega strokovnjaka in direktorja se bomo spominjali s spoštovanjem.

Poročilo

Poročilo o delovanju NEK za marec 2024

Več
Novica

Prvi teden remonta v NEK – sredica reaktorja uspešno izpraznjena

Več
Novica

V NEK pripravljeni na prvi redni remont v podaljšani obratovalni dobi

Več